sm_banner

wartos

Dina istilah anu paling saderhana, intan anu dipelak lab mangrupikeun intan anu parantos didamel ku jalma tibatan ditambang tina bumi. Upami éta saderhana, anjeun panginten heran naha aya tulisan lengkep di handapeun kalimat ieu. Pajeulitna muncul tina kanyataan yén seueur istilah anu béda-béda parantos dianggo pikeun ngajelaskeun intan anu dipelak sareng dulur misanna, sareng henteu sadayana nganggo istilah ieu dina cara anu sami. Janten, hayu urang mimitian ku sababaraha kosa kata.

Sintétik. Ngartos istilah ieu leres nyaéta konci anu muka konci sadaya patarosan ieu. Sintétik tiasa hartosna buatan bahkan palsu. Sintétik ogé tiasa hartosna buatan manusa, disalin, teu nyata, atanapi bahkan ditiru. Tapi, dina kontéks ieu, naon anu urang hartosna nalika urang nyebut "intan sintétik"?

Di dunya gemologis, sintétik mangrupikeun istilah anu téknis pisan. Nalika nyarios sacara téhnis, permata sintétik mangrupikeun kristal buatan manusa kalayan struktur kristal anu sami sareng komposisi kimia salaku permata khusus anu nuju didamel. Maka, "intan sintétis" ngagaduhan struktur kristal sareng komposisi kimia anu sami sareng intan alami. Hal anu sami henteu tiasa disebatkeun tina seueur permata tiruan atanapi palsu anu sering, teu leres, didadarkeun salaku intan sintétis. Répréséntasi ieu sacara serius ngabingungkeun naon anu dimaksud istilah "sintétik", sareng éta sababna seuseueurna produsen intan buatan manusa langkung resep istilah "lab dipelak" tibatan "sintétis."

Dina raraga ngahargaan ieu sapinuhna, éta ngabantuan ngartos sakedik ngeunaan kumaha lab inten dipelak. Aya dua téhnik pikeun ngawangun intan kristal tunggal. Anu kahiji sareng anu pangkolotna nyaéta téhnik Suhu Tekanan Tinggi (HPHT). Prosés ieu dimimitian ku binih tina bahan inten sareng tumuh inten pinuh sapertos alam di handapeun tekanan sareng suhu anu luhur pisan.

Cara pang anyarna pikeun numutkeun inten sintétik nyaéta téhnik Kimia Nguap Uap (CVD). Dina prosés CVD, rohangan dieusi ku uap anu beunghar karbon. Atom karbon diekstraksi tina sésa-sésa gas sareng disimpen dina wafer kristal inten anu netepkeun struktur kristal nalika batu permata tuwuh lapisan ku lapisan. Anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kumaha inten dipelak lab didamel tina tulisan utama kami ngeunaan téhnik anu béda. Candak anu penting pikeun ayeuna nyaéta duanana prosés ieu téknologi canggih pisan anu ngahasilkeun kristal sareng struktur kimia anu sami sareng sipat optik salaku intan alami. Ayeuna, hayu urang ngabandingkeun inten anu dipelak lab sareng sababaraha permata sanés anu panginten anjeun kantos nguping.

Inten Tumuh Lab Dibandingkeun sareng Simulants Inten

Iraha sintétik sanés sintétis? Jawaban na nalika éta simulant a. Simulants mangrupikeun permata anu katingalina sapertos permata anu asli, tapi aslina mangrupikeun bahan anu sanés. Janten, safir anu jelas atanapi bodas tiasa janten simulant intan sabab katingalina siga intan. Éta safir bodas tiasa alami atanapi, ieu trikna, safir sintétis. Konci pikeun paham kana masalah simulant sanés kumaha permata didamel (alami vs sintétik), tapi éta mangrupikeun gaganti anu siga permata anu sanés. Janten, urang tiasa nyarios yén safir bodas buatan manusa mangrupikeun "safir sintétis" atanapi éta tiasa dianggo salaku "inten simulant," tapi henteu leres upami nyebatkeun yén éta mangrupikeun "inten sintétik" sabab henteu gaduh struktur kimia anu sami sareng intan.

Safir bodas, dipasarkeun sareng diungkabkeun sapertos safir bodas, nyaéta safir. Tapi, upami dianggo pikeun ngagentos inten, éta mangrupikeun simulant inten. Permata simulant, deui, nyobian ngirut permata anu sanés, sareng upami aranjeunna henteu jelas-jelas diungkabkeun salaku simulant éta dianggap palsu. Sapphire bodas henteu, sacara alami, palsu (kanyataanna éta mangrupikeun permata anu saé sareng berharga pisan). Tapi upami éta dijual salaku intan, éta janten palsu. Kaseueuran simulant permata nyobian nyonto intan, tapi aya ogé simulant pikeun batu permata anu berharga (safir, rubi, sareng sajabana).

Ieu sababaraha simulant inten anu langkung populér.

  • Sintétik Rutile diwanohkeun dina akhir taun 1940an sareng dianggo salaku simulant inten awal.
  • Salajengna dina maén simulant berlian buatan manusa nyaéta Strontium Titanate. Bahan ieu janten simulant inten populér di taun 1950an.
  • 1960-an nyandak ngembangkeun dua simulants: Yttrium Aluminium Garnet (YAG) sareng Gadolinium Gallium Garnet (GGG). Duanana mangrupakeun simulant inten buatan manusa. Penting pikeun negeskeun deui didieu yén ngan kusabab bahan anu tiasa dianggo salaku simulant inten henteu ngajantenkeun "palsu" atanapi hal anu goréng. YAG, salaku conto, mangrupikeun kristal anu mangpaat pisan anu aya dina haté urang tukang las laser.
  • Simulant inten anu paling populér dugi ka ayeuna nyaéta sintétik Cubic Zirconia (CZ). Éta mirah pikeun ngahasilkeun sareng sparkles pisan cemerlang. Mangrupikeun conto anu hadé tina batu permata sintétik anu mangrupakeun simulant inten. CZ sering pisan, kaliru, disebat intan sintétis.
  • Moissanite sintétik ogé nyiptakeun sababaraha kabingungan. Mangrupikeun permata sintétik buatan manusa anu saleresna ngagaduhan sababaraha sipat sapertos intan. Salaku conto, intan hususna saé dina mindahkeun panas, sareng kitu ogé Moissanite. Ieu penting sabab panguji inten anu paling populér nganggo dispersi panas pikeun nguji upami batu permata mangrupikeun inten. Nanging, Moissanite ngagaduhan struktur kimia anu lengkep pisan tibatan inten sareng sipat optik anu béda. Salaku conto, Moissanite nyaéta réfraktif dua kali sedengkeun intanna réfraktif tunggal.

Kusabab tés Moissanite sapertos intan (kusabab sipat dispersal panas na), jalma nyangka éta intan atanapi intan sintétis. Nanging, kumargi henteu ngagaduhan struktur kristal anu sami atanapi komposisi kimia inten, éta sanés inten sintétis. Moissanite mangrupikeun simulant inten.

Éta tiasa janten jelas dina titik ieu naha istilah "sintétik" matak ngabingungkeun dina kontéks ieu. Kalayan Moissanite kami ngagaduhan permata sintétik anu katingalina sareng polah siga inten tapi henteu kedah disebat "intan sintétis." Kusabab ieu, dibarengan ku kaseueuran industri perhiasan, urang condong ngagunakeun istilah "lab tumbuh intan" pikeun ngarujuk kana inten sintétik sajati anu ngabagi sipat kimia anu sami sareng intan alami, sareng kami condong nyingkahan istilah "sintétik intan ”nunjukkeun sabaraha lieur anu tiasa didamelna.

Aya simulant inten anu nyiptakeun seueur kabingungan. Permata dilapis Cubic Zirconia (CZ) permata dihasilkeun nganggo téknologi Chemical Vapor Deposition (CVD) anu sami anu dianggo ngahasilkeun intan anu dipelak lab. Kalayan intan dilapis CZs, lapisan ipis tina bahan inten sintétik ditambihan dina luhur CZ. Partikel inten nanocrystalline ngan ukur kandel 30 dugi 50 nanométer. Éta sakitar 30 dugi 50 atom kandel atanapi 0,00003mm. Atanapi, kedahna disebatkeun, ipis pisan. Inten CVD dilapis Cubic Zirconia sanés inten sintétik. Éta anu dimulyakeun kuubit intan Cubic Zirconia hungkul. Aranjeunna henteu ngagaduhan karasa atanapi struktur kristal intan anu sami. Sapertos kacamata panon, berlian CVD dilapis Cubic Zirconia ngagaduhan lapisan inten anu ipis pisan. Nanging, ieu henteu ngeureunkeun sababaraha pemasar anu teu sopan tina nyebut aranjeunna intan sintétis. Ayeuna, anjeun langkung terang.

Inten Tumuh Lab Dibandingkeun sareng Intan Alami

Janten, ayeuna urang terang naon inten anu dipelak lab, sanés waktosna nyarioskeun naon éta. Kumaha intan anu dipelak lab dibandingkeun sareng intan alami? Jawabanana dumasarkeun kana watesan sintétik. Sakumaha urang parantos diajar, intan sintétis ngagaduhan struktur kristal sareng komposisi kimia anu sami sareng intan alami. Maka, éta katingalina sapertos batu permata alami. Aranjeunna sparkle sami. Aranjeunna gaduh karasa anu sami. Sisi ku samping, inten anu dipelak lab katingali sareng polah sapertos berlian alam.

Beda antara inten alami sareng lab anu dipelak tina cara ngadamelna. Intan anu dipelak lab buatan manusa dina lab bari intan alami didamel di bumi. Alam sanés lingkungan anu terkendali, steril, sareng prosés alami seueur pisan rupa-rupa. Kusabab kitu, hasilna henteu sampurna. Aya seueur jinis inklusif sareng tanda struktural anu alam ngadamel permata anu ditangtoskeun.

Intan anu dipelak lab, di sisi anu sanésna, didamel dina lingkungan anu dikendali. Aranjeunna ngagaduhan tanda prosés diatur anu henteu sapertos alam. Salajengna, usaha manusa henteu sampurna sareng aranjeunna ngantepkeun kalemahan sareng pitunjuk nyalira yén manusa ngadamel permata. Jinis inklusif sareng variasi halus dina struktur kristal mangrupikeun salah sahiji cara anu utama pikeun ngabédakeun antara lab anu dipelak sareng intan alami. Anjeun ogé tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kumaha ngawartosan upami inten lab dipelak atanapi alami tina tulisan utama kami ngeunaan hal éta.

FJU Kategori: Intan Dipelak Lab


Waktos Post: Apr-08-2021